En ny Verian SIFO-undersøkelse, gjennomført på vegne av nettbokhandelen Adlibris, har sett nøyere på norske lesevaner denne sommeren. Undersøkelsen viser at over syv av ti nordmenn ser på lesing som en attraktiv interesse. Særlig kvinner ser på lesing av bøker som attraktivt.


– Vi visste fra før av at lesing har mange fordeler, blant annet kan det gi økt konsentrasjonsevne og bedre fantasi. Det er gøy å se at lesing av bøker også får oss til å fremstå som mer attraktive. Kanskje de som er single nå i sommer bør være litt mer opptatt av sommerboken, og litt mindre opptatt av sommerkroppen, foreslår Taru Raita, kategoriansvarlig i Adlibris.


Mange nordmenn ser uansett ut til å ha lagt gode leseplaner for sommeren. To av tre nordmenn oppgir nemlig i undersøkelsen at de har planer om å lese minst én fysisk bok denne sommeren.

– En av fire nordmenn planlegger også å lese mer denne sommeren, enn hva de gjorde i fjor sommer. Det er en svært gledelig melding, sier Raita. 


Norske lesetrender denne sommeren påvirkes mye av filmer og serier, TikTok og helse. For eksempel har boken bak storfilmen Dune, og BookTok-fenomene Ana Huang og Sarah J. Maas ligget på topplistene de siste månedene.


– Boklesende nordmenn lar seg påvirke av de mest populære filmene og seriene for tiden. Men nordmenn skiller seg fra sine skandinaviske søsken på særlig ett område: Norske lesere er veldig glad i bøker om livsstil og personlig utvikling, avslutter Raita. 


Resultatene i korthet: 


• 7 av 10 nordmenn (72%) anser at lesing er en attraktiv interesse. Flere kvinner enn menn anser dette (80% av kvinnene og 66% av mennene).


• 3 av 5 nordmenn (61%) svarer at de gjerne diskuterer bøker med partneren sin eller en person de dater/er interessert i.


• Mer enn halvparten (57%) av nordmennene synes at personer som har lest mange bøker er mer attraktive enn personer som ikke har gjort det.


• På spørsmålet om hvilken sjanger som de oppfatter som mest attraktivt at andre leser, svarer den største delen at sjangeren ikke spiller noen rolle (39%).


• Hvis vi må velge, svarer nordmenn: Romaner (12%), krim og spenning (12%), fulgt av fakta/dokumentar: samfunn & politikk (10%).


• 7 av 10 nordmenn (73%) synes det er mer attraktivt å se en person lese enn å scrolle på mobilen.


• To av tre nordmenn (66%) oppgir at de selv planlegger å lese en fysisk bok i sommer.


• En av fire (27%) tror att de kommer til å lese flere bøker i sommer i forhold til i fjor sommer.


• Den største anledningen til at nordmenn leser er for avkoblingens skyld (73%), tett fulgt av underholdning (70%).


• Flere menn enn kvinner leser for å lære seg noe nytt (56% av mennene og 44% av kvinnene).


• Over halvparten av nordmennene (53%) planlegger å lese romaner i sommer , tett fulgt av krim og spenning (49%). To av fem nordmenn planlegger å lese fakta/dokumentar: samfunn & politikk, og det er flere menn enn kvinner som leser bøker i denne sjangeren (36% av mennene og bare 10% av kvinnene). Kvinner velger i større grad romaner, feelgood, helse & personlig utvikling, samt romantikk.

PUBLISERT 10.06.24Å lese bøker gjør deg mer attraktiv

LES EN BOK:  Undersøkelsen er gjennomført av Verian på oppdrag fra bokhandlerkjeden Adlibris. Den ble gjennomført 8.-16. mai 2024 og bygger på totalt 1029 intervjuer. Målgruppen for undersøkelsen var et representativt utvalg av den norske befolkningen mellom 18 og 79 år. 

FOTO: VIKTOR ANDERSSON