I dag er det 90 år siden Donald Duck ducket opp for første gang, i tegnefilmen «Den kloke lille høna».


At Donald-lesing bidrar til leselyst for norske barn er ingen nyhet. Donald Duck & Co har hjulpet generasjoner inn i lesingens magiske verden ved hjelp av gode historier, fantastiske tegninger og velkjente arketyper man blir glad i. Men det er også klart at man lærer mye mer enn å lese av Donald. Andeby-universet kan være kilde til kunnskap på mange områder, og nå kan norske fjerdelassinger endelig få Donald på timeplanen – hele uken, skriver Story House Egmont i en pressemelding.


– Donald på skolen i alle fag! Jeg synes det er helt genialt. Takk og kvakk til alle lærere som åpner skoleporten for dette. Her kan altså barna lære alt det de trenger å lære samtidig som de har det gøy. Jeg skulle ønske jeg var liten gutt igjen, sier Donald-redaktør Marius Horn Molaug.


 

Tonje Bergersen, lektor, forteller mer om pedagogikken som ligger bak:


– Gjennom å jobbe temabasert med Donald i flere forskjellige fag over en litt lengre periode, får elevene mulighet til å bruke flere forskjellige kompetanser. Da ivaretar man at alle elevene opplever mestring, samtidig som man jobber med dybdelæring helt i tråd med LK20.


Lærere som ønsker å bli med på Donald hele uken kan laste ned Lærerveiledningen «Håndbok for gøyale lærere» på Donalds nettsider eller på Elevkanalen, hvor alt undervisningsopplegg ligger klart. 


En uke med Donald kan gjennomføres når som helst på året, selv om lanseringen foregår i forbindelse med Donald Ducks 90-årsfeiring.


Donald Duck & Co 23, som er i salg fra 7. juni og to uker fremover, inneholder historien til Norges første kvinnelige Donald-forfatter, Ragnhild Holmås, som er glad for muligheten til å skrive historier med Donald.


– For en som har lest Donald siden før hun kunne lese, er dette stort. Tenk, jeg får skrive om anden i mitt liv, og debuterer med selve jubileumshistorien. Donald er en så elskelig og underholdende karakter, og så god på å fornye seg, at han lett tar 90 år til. Så lenge vi voksne sørger for å alltid ha et donaldblad på stuebordet, sier Holmås.


Donald-redaktør Marius Horn Molaug sier følgende om den nye Donald-skribenten: 


– Vi er så glade for å ha fått Ragnhild med i Andeby. Hun er donaldfan på sin hals og sprudler over av fortellerglede og fantasi. Og for en historie hun debuterer med. Donald Ducks liv og løgner er en energibombe av en fortelling på 19 sider som tar leserne med på en andtastisk reise gjennom de viktigste epokene i Donalds liv. Jubileumshistorien finnes i 90-årsnummeret, og utgis samtidig i flere nordeuropeiske land.
PUBLISERT 09.06.24
Donald Duck er 90 år

JUBILEUMSFORFATTEREN:  Ragnhild Holmås debuterer som donaldforfatter med en energibombe av en fortelling som tar leserne med på en andtastisk reise gjennom de viktigste epokene i Donalds liv.