PREMIERE 10. JANUAR    

«Språksnakk» er NRK P2s nye kunnskapsprogram om, ja, språk, og skal sende fra Litteraturhuset i Trondheim – med publikum.Sonstad skal lede et panel bestående av både språkforskere og andre gjester med hjerte for språk og språkutvikling. Der skal de sammen skal diskutere, reflektere og underholde om diksjoner, fraseringer og tegnsetting – perfekt for deg som er opptatt av et levende og godt språk.


Selv om programmet skal dypdykke i både muntlig og skriftlig språk, vil også temaer som retorikk og mellommenneskelig kommunikasjon være en del av «Språksnakk»-diskursen, skriver NRK i en pressemelding.


Sonstad har bakgrunn som journalist i Adresseavisen, har skrevet faste spalter i flere magasiner og har hundrevis av sangtekster på samvittigheten. Likevel går han inn i denne programlederrollen med en viss ærefrykt.


– Jeg er en ganske så språkinteressert person. Likevel kjenner jeg sommerfuglene flakse vilt nedi magen, for nå beveger jeg meg inn i et farvann med mange dedikerte lyttere med høy kompetanse på og øre for språk, sier Sonstad.


Vil stille «dumme» spørsmål

Ambisjonen er å være et bindeledd mellom ekspertene og lytterne.


– For meg blir det viktig å tørre å stille «dumme» spørsmål og være åpen på at jeg langt fra er allvitende. Jeg har jo et ønske om å rekruttere flere språkinteresserte radiolyttere, og tror det er viktig å huske på at det går an å være glad i ord og tale uten å vite hva pluskvamperfektum er. Eller pluskvann-perfektum, som jeg lenge trodde man sa. Nå heter det uansett preteritum perfektum. Det har jeg funnet ut ved googling, understreker Sonstad.


Utvider sendetiden

«Språksnakk» erstatter bautaen «Språkteigen», som har underholdt språkinteresserte lyttere siden 1993. Førstnevnte tar med seg den stolte arven etter sistnevnte, og utvider sendetiden fra en halv til en hel time hver søndag. Innspillingen vil skje i Litteraturhuset i Trondheim med publikum til stede.


«Språksnakk» har premiere søndag 10. januar kl. 12.03 på NRK P2 og i NRK Radio.

(placeholder)

Klaus Sonstad leder nytt språkprogram på NRK P2