INVITERER ALLE TIL Å PRØVE UT NY APP

Nå kan du teste en app som på sekunder kan finne ut hvilke blomster du har plukket eller hva sommerfuglen på campingen heter.I sommer inviterer Artsdatabanken det norske folk til å delta i utprøvingen av appen Artsorakelet, som er spesialisert på norske arter ved hjelp av 1,1 millioner bilder samlet inn av brukerne av Artsobservasjoner.


Artsorakelet skal være enkelt å bruke. Du tar et bilde eller finner frem et du allerede har tatt, og spør orakelet hva dette er. I løpet av noen sekunder får du svaret, skriver Artsdatabanken i en pressemelding.

  

– Artsorakelet er blitt trent opp på bilder du og jeg tar, ofte med mobilen, i all slags vær og lys, og kanskje til og med i fart. Dermed er det flinkere til å tolke dine hverdagsbilder enn mange av de andre appene som bestemmer arter, sier Ingrid Ertshus Mathisen, seksjonsleder i Artsdatabanken.


Fra Artsoraklet kan du rapportere funnet direkte i Artsobservasjoner, som er Artsdatabanken publikumstjeneste for rapportering av artsfunn. Det er i så fall lurt å dobbeltsjekke at det er riktig art først, da kan du ta snarveien inn i Artsdatabanken ved å trykke på artsnavnet, der du finner kvalitetssikret informasjon om svært mange arter i tjenesten Arter på nett.


– Alle kan bruke Artsorakelet og dele sine funn med Artsobservasjoner. Her blir de kvalitetssikret av eksperter. På den måten bidrar man til forskning og forvaltning av naturmangfoldet her i landet. Samtidig får Artsorakelet da enda flere bilder å trene på slik at det blir enda flinkere, sier Mathisen. 


Appen er utviklet i samarbeid med NaturalisBiodiversity Center i Nederland.Artsdatabanken er en nasjonal kunnskapsbank for naturmangfold. Hovedoppgaven er å formidle oppdatert og lett tilgjengelig informasjon om arter og naturtyper. Artsdatabanken er en etat under Klima- og miljødepartementet. 

(placeholder)

Artsorakelet forteller deg hva planten du fant heter