(placeholder)

ASCHEHOUG HASTEUTGIR MEMOARBOK

– Jesmyn Wards memoarer er sterk lesning. Hennes portrett av skjebnen til de svarte mennene i hennes liv hjelper oss å se sammenhenger på skyggesiden av den amerikanske drømmen, og som er del av bakteppet for protestbølgen i USA nå.– Ofte går det lang tid fra vi beslutter å oversette en bok til vi utgir den på norsk, men i forlaget var det unison enighet om at Men We Reaped bør leses nå. Så den kommer på norsk – i Bente Klinges oversettelse – allerede i oktober, sier forlagssjef Nora Campbell.


Amerikanske Jesmyn Ward (f. 1977), to ganger National Book Award-vinner, er født og oppvokst i Mississippi. Aschehoug forlag har tidligere utgitt de to romanene hennes, Det som reddes kan (2019) og Syng, gravløse, syng (2020). Nå står memoarene til Ward for tur. I 2013 utkom Men We Reaped, en memoarbok som tar for seg livene – og dødsfallene – til fem av mennene i forfatterens nærmeste krets, inkludert hennes egen bror. Dødsfallene skyldes dop, fattigdom, ulykker og selvmord.


Ward, som er den første i sin familie som har tatt høyere utdannelse, begynte å skrive som et sorgarbeid, hun spør seg hvorfor disse mennene måtte dø. Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var, hvor de kom fra, på grunn av alle de systemiske problemene med fattigdom og rasisme som fortsatt er integrert i amerikaneres liv, skriver Aschehoug i en pressemelding. We saw the lightning and that was the guns; and then we heard the thunder and that was the big guns; and then we heard the rain falling and that was the blood falling; and when we came to get in the crops, it was dead men that we reaped. ―Harriet Tubman

På skyggesiden av den amerikanske drømmen